onsdag den 8. juni 2011

2 rejsebrev - Kiruna



Solen skinner og klokken er 22.17. Maja og Kamilla taler teater i haven udenfor Yellow Hotel. De har slået håret ud - Maja ryger sågar cigaretter . Jeg har brug for ro i mit hoved ovenpå en dag med et tætpakket program. Jeg har efterhånden vænnet mig til lange dage i ensomhed og har nu været omgivet af mennesker i 3 dage. Faktisk er jeg helt rundtosset, som jeg sidder her på min sovepose i det lidt snuskede hotelrum og ser rundt på vandrestøvler, rygsække og sjuskede håndklæder over stolen. Som at være 16 år og på interrail med spanske piger i køkkenet, der lige er kommet fra Sarek og tager afsted imorgen - "vi kan bare overtage deres kaffe, når de rejser".
Vi er blevet taget så godt imod her. Igår aftes blev vi budt på renkød og hjemmelavet multebærpaj hos Elisabeth og Lars Henrik. Lars Henrik har en renflok på 2000 rener. De er nu på græs i Norge. På sit rolige finsksvensk berettede han om, hvordan han omgås dyrene, transporterer dem mellem Sverige og Norge og bor snart det ene, snart det andet sted. Så renerne kan få de bedste betingelser. Han er en moderne rensdyr(cow)boy, der med lasso og snescooter/motorcykel driver dyrene afsted om vinteren som sommer. Familien lever som en art normader og flytter konstant mellem Sverige og Norge.
I morges besøgte vi Giron Teahtret og fik en lang snak med Lena, som er leder. Vi præsenterede vores SNE-projekt, og hun var meget interesseret i at gå ind i et samarbejde, der bl.a. involvere samiske skuespillere fra teatret i en kommende produduktion. Vi talte om muligheden for i 2012 at lave en workshop på teatret, der har en skøn sal. Det var hun også frisk på, hvis vi kan finde en form på samarbejdet. Det var dejligt, at hun var så positiv overfor ideen - og vi aftalte at holde kontakten og tale sammen efter sommerferien, når vi lige er kommet hjem og kan overskue resultatet af vores tur.
Eftermiddagen tilbragte vi på Icehotel. Vi var så heldige at få en guidet tur i de minus 5 grader kolde rester af det enrome ishotel, der til tider rummer op til 90 værelser. Nu var der en bar og tre hotelværelser tilbage i en stor kold hangar, hvor det var muligt at leje sig ind og tilbringe natten fri for myg på isblok i sovepose med en store ludende isbjørneskulptur i is hængende over hovedet. Meget inspirerende i forhold til vores historie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar